Na naszym serwisie wykorzystujemy pliki cookies w celu świadczenia usług wysokiej klasy, które są dostosowane do potrzeb użytownika. Korzystanie z serwisu łączy się z zapisywaniem na Państwa urządzeniu plików cookies, chyba, że dokonają Państwo zmiany w ustawieniach dotyczących cookies.
Zrozumiałem, nie pokazuj mi tego więcej.
logo
Pisząc 16 recenzji otrzymasz 14590 Xpts
Polityczne
Prawdziwe

Obserwuj publikację

Zalety i wady żywności modyfikowanej genetycznie

Zalety i wady żywności modyfikowanej genetycznie.

Żywność modyfikowana genetycznie (GMO) to tak naprawdę sztuczna żywność wyhodowana przez człowieka. Do czasu wprowadzenia GMO istniały tylko samorzutne modyfikacje gatunków odbywające się za wiedzą i zgodą przyrody. Można więc powiedzieć, że człowiek wydarł przyrodzie jedną z jej tajemnic i samowolnie zabrał się za jej poprawianie.

Wiele przyczyn złożyło się na to, że tak się stało. Ogromna eksplozja bomby demograficznej w państwach o najniższym produkcie krajowym brutto per capita, której przyczyną było zarówno religianctwo jak i polityka kolonialna europejskich mocarstw, brak jakiegokolwiek zabezpieczenia socjalnego na stare lata powodował, że im człowiek był bardziej płodny, tym większa była nadzieja, że syn (córki się nie liczyły, bo nie uważano je za istoty ludzkie) rzuci ojcu na starość jakieś ochłapy. Tak powstało błędne koło, które wymusiło na człowieku tworzenie nowych gatunków.

Z kolei w Stanach Zjednoczonych i w Europie nastała moda na GMO, moda wymuszona typową dla kapitalizmu nieopłacalnością drobnej rolniczej produkcji rodzinnej. Powstawały więc olbrzymie latyfundia, w których musiano hodować zmodyfikowane monokultury, by mieć gwarancję dobrych plonów.

Czyżby więc hasło powrotu do zdrowej żywności było blefem? W moim przypadku na pewno nie. Ja nie jem ryb, bo ich nie lubię i to szanuje ewolucja, która nie żąda ode mnie poświęceń. Ale człowiek jako gatunek jest jedynym zwierzęciem na ziemi, który zawsze narzeka na brak czasu i nigdy nie podoba mu się sytuacja na ziemi. Ale to wina samego człowieka- on stwarza problemy, które potem „bohatersko” rozwiązuje. Gdyby mieszkańcy dużej części planety nie musieli korzystać z płatnej służby zdrowia, mieli emerytury i choćby minimalne świadczenia socjalne, nie byłoby potrzeby stosowania GMO. Bo żywność ta jest z pewnością gorsza od tradycyjnej- przynajmniej z biologicznego punktu widzenia. Nie tolerują jej pszczoły, których ewolucja trwa znaczniej dłużej od ewolucji człowieka. Ja wiem, że bez pszczół człowiek może żyć. Rozpowszechniło się już ręczne zapylanie, niedługo będzie to stosowane przez roboty. Ale co to będzie za świat?

Zalety GMO:

-możliwość zaspakajania potrzeb żywnościowych szybko rosnącej liczby ludności przed jej planowaną kolonizacją innych planet,

-łagodzenia skutków ostrego kapitalizmu,

-brak zmiany smaku tej żywności- przynajmniej nie jest to odczuwalne przez ludzi

-kolejny dowód umysłowych możliwości człowieka.

Wady GMO:

-zeszpecenie przyrody na ziemi,

-obniżenie roli rolnictwa,

-możliwość alergii na GMO.

 

Podobało Ci się? Daj plusika!

Reklama:

Szybka rejestracja

(Bez spacji i polskich znaków)

Dane te można później ukryć w Panelu:


Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rejestracji w celach marketingowych zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst jedn.: Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

*pola wymagane

Szukaj publikacji lub użytkowników:

Zaawansowana wyszukiwarka

Shoutbox

Zobacz więcej

Losowa statystyka

Recenzje: 3309
Zobacz wszystkie

Chmura tagów

Nowi użytkownicy