Na naszym serwisie wykorzystujemy pliki cookies w celu świadczenia usług wysokiej klasy, które są dostosowane do potrzeb użytownika. Korzystanie z serwisu łączy się z zapisywaniem na Państwa urządzeniu plików cookies, chyba, że dokonają Państwo zmiany w ustawieniach dotyczących cookies.
Zrozumiałem, nie pokazuj mi tego więcej.
logo
TIP: Zawsze wybieraj kategorie. Wtedy Twoją publikację przeczyta więcej osób.
Autorstwa:

JoeMilkman

Recenzje do publikacji:

Trzy listy

Dodaj recenzję

2012-07-23 15:53:11
Trzy listy

Kochany, bardzo mnie wzruszyły te listy. Był czas, że i ja kręciłam się wokół sporych paczuszek przewiazanych wstążeczkami. Był czas, że sama pisałam. Dziś już nikt listów nie pisze, elektronika pogrzebała listy tradycyjne, a przecież były pamiątkę, niekiedy bardzo smutną, refleksyjną. Nie mam pojęcia, czy jeszcze kiedyś będziemy czekać na listonosza, by oprócz rachunków, otrzymać pachnącą kopertę.


W pierwszym liście zmieniłabym w drugim zdaniu "potrafiłeś" na inny bliskoznaczny, żeby się nie powtarzało z początkiem pierwszego zdania i przed "by" powinien być przecinek. To chyba tyle, jeśli chodzi o drobiazgi.

 

Poza tym, bardzo mi przypadły do gustu mądre powiedzenia o błędach życiowych (cytaty warte zapamiętania) i moim zdaniem, jest to clou całego tekstu.

Serdecznie pozdrawiam :)

Oceń recenzje

Ocena ogólna [8.8]
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Fabuła
9
Język i styl
9
Poprawność zapisu
8

Komentarz autora

Jabłuszka nie mam niestety. Także poprawienie niestety jest już niemożliwe. Chyba, że wejdą te nowe zmiany. Pożyjemy, zobaczymy. Ciesze się, że wypatrzyłaś błędy. To jest bardzo ważne wbrew pozorom. To znaczy, że czytałaś uważnie. Jeśli chodzi o powiedzenia, to jakoś tak dostrzegam to w ten sposób. W końcu każdy cytat kiedyś musiał powstać. Umieściłem go właśnie tam by zwrócić szczególną uwagę. Jak widać, udało się. Listy, listy. Mówisz, że ich nie ma? Są. Sam wysyłam od czasu do czasu. Właśnie po to by pokazać, że ta forma przekazu myśli, uczuć, nie zaginęła. Pozdrawiam gorąco i zabieram się za "moje anioły". Jestem szalenie ciekaw co tam stworzyłaś.


2012-07-23 15:56:09
Trzy listy

Jedna myśl nasunęła mi się podczas czytania. Otóż wydaje się, szczególnie po ostatniej części, że "Kochany" popełnił samobójstwo. Ten ostatni list, sens ostatniego zdania i użyty czas przeszły:

autor napisał(a):

Byłeś moim posiłkiem życia.

A autorka listów wciąż kochająca i nieakceptująca tego co się stało:

autor napisał(a):

nie godzę się z tym, że to przeszłość

Wciąż wysyła listy.

Dlaczego myślę, że chodzi o samobójstwo, a nie proste zerwanie?

Bo w listach nie dostrzega się elementów walki o związek czy nadziei na powrót. Są tylko wspomnienia słów, których się już nie usłyszy.

Całkiem nieźle Ci to wyszło.

Oceń recenzje

Ocena ogólna [8.4]
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Fabuła
8
Język i styl
8
Poprawność zapisu
10

Komentarz autora

Ciekawa interpretacja DartAnian. Widzę, że wyobraźnia pracuje. Nauczony poprzednimi zakończeniami nie dopuściłeś myśli o tym, że związek poprostu się rozpadł. Podoba mi się to. Znaczy, że nie tylko czytasz, ale czytając tworzysz. Dopowiadasz historię. A to najlepszy podarunek dla mnie. Dziękuję za to, że zawsze mogę liczyć na Twój komentarz. Pozdrawiam


2012-07-24 15:51:00
"Trzy słowa" o "Trzech listach"

Właściwie to więcej słów, ale te trzy umieszczę jako motto:

PISZĘ DLA CIEBIE

Pisząc oczekujemy, iż ktoś przeczyta nasze słowa, a nawet więcej, że odniesie się do nich, zajmie stanowisko i odpowie. Gdy piszemy nie "do szuflady" odbiorca jest najważniejszy, a już szczególnie w listach. Piszemy wtedy do kogoś i dla kogoś. Pisząc oddajemy kawałeczek naszej duszy.

Twoje "Trzy listy" to pole dla wyobraźni, nie znamy dobrze nadawcy, odbiorcy, sytuacji jaka zmusiła ich do takich kontaktów... właściwie nic konkretnie nie wiemy. Za to ile możemy sobie wyobrazić... I tu odniosę się do dwóch poprzednich komentarzy, które właśnie tak traktują Twój utwór, snując swoje historie.

Ja nie będę snuła... pozostawię tak jak jest - nieodgadnione, nieznane, tajemnicze.

Ogromny smutek z tego wyziera, ale też wielki potencjał nadziei, miłości i wiary. Słowa o błędach są tak mądre, że miałabym ochotę komuś bliskiemu je dedykować. Może zresztą tak zrobię....

Niewielki objętnościowo tekścik, a spore zadanie do przemysleń.

Brawo.

Oceń recenzje

Ocena ogólna [8.4]
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Fabuła
7
Język i styl
9
Poprawność zapisu
10

Komentarz autora

We wszystkim się zgadzam. Zadanie było proste. Za pomocą tych listów odkryjmy coś w sobie. Odnajdźmy cząstkę właśnie tej nadziei i znów ją ożywmy. Chociażby na chwilę. Na tę pare minut czytania. Dziękuję Cristtimm. Zwłaszcza, za duże litery.


2012-07-25 15:44:23
Trzy listy

chciałabym napisać, coś ciekawego, coś mądrego. Niestety już wszystko zostało powiedziane.

pierwsze co  rzuciło mi się w oczy przy Twoich ostatnich tekstach, to osoba narratora. Piszesz jako kobieta, wczówasz się w rolę kobiety; w jej myśli, umysł i duszę. I jak dla mnie bardzo dobrze Ci to wychodzi. ;)


a mówi się, że mężczyźnui są z Marsa, a kobietz y Wenus. Jednak jeđli bz tak było, to byś raczej nie rozumiał kobiet aż tak bardzo.


wracając do tekstu, jest świetny, co więcej o nim, powiedzieć?? Niewiem, poprzednie recenzje są tak dokładne, że ja już niczego nie mogę się "uczepić"

Oceń recenzje

Ocena ogólna [8.8]
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Fabuła
9
Język i styl
9
Poprawność zapisu
8

Komentarz autora

Behrehte wróciła na salony :) Czekałem i czekałem i nic. Już myślałem, że opuściłaś Extrastory. Całe szczęście tak się nie stało. Staram się Was zrozumieć. Nie jest proste. Czasami jednak się udaje. Dzięki za wszystko Behrehte!


2012-11-07 13:54:51
Moja trzynasta recenzja

Cześć.

Coś ostatnio wyskakiwał błąd przy pisaniu recenzji dla Ciebie. Widzę, że wróciło do normy to zabiera się za pisanie.

Listy bardzo smutne. Autorka trochę moim zdaniem szalona. Związek się skończył, zerwali a ona nie może się z tym do końca pogodzić. Wciąż pisze. Czasem po pijaku czasem ze smutku. A jej były tymczasem w ramionach jakiej innej zapewne wrzuca listy do kominka i nie interesuje nią już wcale.

Całość bardzo poetycka, fajne ostatnie zdania. I zauważyłem niekonsekwencję małą:

Mimo, że widziałam Cię w półmroku, tęskniłam. Nie mogłam ci jednak tego zabronić…

Raz z małej a raz z dużej?

Oceń recenzje

Ocena ogólna [9]
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Fabuła
9
Język i styl
9
Poprawność zapisu
9

Komentarz autora

Bardzo spostrzegawcze oko. Gratuluje. Powiem Ci, że bardzo podobają mi się Twoje recenzje. Są typowo o samej fabule. Miło się czyta i jeszcze milej spogląda na oceny. Które jednak zobowiązują. Postaram się nie zawieść. Co do błędu to typowy błąd związany z przyzwyczajeniem. Więc dziękuję za zwrócenie uwagi i czekam na kolejne wypowiedzi. Pozdrawiam


2013-02-28 18:43:58
* * *

List, symbole, przekaz. Jak często mówimy dokładnie to co chcemy powiedzieć, a jak ile razy ukrywamy coś za słowami mądrymi, lub odwrotnie - bardzo ogólnymi? List jest przekazem czegoś dla kogoś i nie jest to zawsze zwykła wiadomość.  

Te trzy są – jeśli się wczytać - poruszające, zastanawiające i pozostawiające dużo miejsca na domysły, własne dopowiedzenia. Rzadko się zdarza ktoś, kto sprawnie potrafi tym manipulować – autorowi się udało, czego mu bardzo gratuluję.

Techniczna strona jest nienajgorsza. Minimalna ilość błędów pozwala pozostać w transie, w który się nadzwyczajnie szybko wpada po przeczytaniu pierwszych kilku – kilkunastu zdań. Od strony fabularnej, tak jak wspomniałem wcześniej – poruszająca, zastanawiająca i dające pole do popisu wyobraźni czytelnika, więc świetnie.

Czytało mi się to bardzo dobrze, cieszę się, że udało mi się te dzieło znaleźć. Pobudziła mnie i moją wyobraźnię, kto wie – może będzie impulsem do czegoś większego. Na pewno nie zapomnę „od tak” o tym, zostawiło swoiste piętno na moim sumieniu, które na pewno zniknie, ale z pewnym czasem. Wszystko to czego doświadczyłem tutaj, postrzegam za pozytywne – polecam wszystkim pisanie listów i same „Trzy listy”.

Oceń recenzje

Ocena ogólna [8.8]
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Fabuła
9
Język i styl
9
Poprawność zapisu
8

Komentarz autora

List czwarty. 

W ostatnim liście zapomniałem Ci wspomnieć przyjacielu o recenzji jaka dotknęła moje maleńkie dzieło. Poruszyła mnie na tyle do głębnie, że zastanawiałem się dłuższą chwilę czy wypada dziękować w sposób tak prosty jakim są słowa. Muszę się przyznać, że połechtane ego zachęciło mnie do dalszego pisania. Jestem ciekaw co o tym myślisz. Podziękować czy przemilczeć wyrażając w ten sposób szacunek do recenzji? Pozdrawiam


2013-05-25 11:12:28
Trzy listy

Generalnie tekst ciekawy i wart polecenia. Sam pomysł i konstrukcja są zaciekawiające.  Tym razem tez wizualnie wygląda bardziej przystępnie, bo opowiadanie nie jest jedną zbita ścianą jak w innej pracy autora. Całość dobrze się czyta, widać, że JoeMilkman dysponuje sprawnym warsztatem.

W sumie czytając tekst również ( jak DartAnian) pomyślałam o samobójstwie, ale potem przyszła mi na myśl rzecz bardziej prozaiczna. Po rozstaniu narratorka uświadamia sobie, że to był błąd i chciałaby żeby on wrócił. To zresztą potwierdził jeden z komentarzy autora. Czy będzie ciąg dalszy? Zawsze gdy widzę takie „ maluchy” na stronę lub dwie zastanawiam się czy będzie cos dalej.

Oceń recenzje

Ocena ogólna [8.8]
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Fabuła
10
Język i styl
8
Poprawność zapisu
8

Komentarz autora

I jak to w zwyczaju mam rozmyje wątpliwości co do dalszego ciągu. Nie będzie go. Ten maluch niech żyje swoim życiem. Przez domysły, marzenia, pragnienia czytelników jakby to było w ich życiu. Cóż, tak już mam.


2013-08-05 22:20:38
Listy...

Kiedyś napisałam komuś tak:

Piszę do Ciebie listy,

Piszę do Ciebie wiersze...

i tak dalej...

Coś jest jest w pisaniu takiego, że nie pozwala tracić nadziei, choćby wbrew rzeczywistości... Nie wiem, czy tu bohaterka jedynie pielęgnuje pamięć, czy żyje nadzieją na rychłe spotkanie, wszystko jest możliwe... Zapisane słowa, nie ulecą z pamięci, gdy przyjdzie już czas by je powiedzieć... A czasem jest i tak, że łatwiej coś napisać niż powiedzieć... byle to nie był broń Boże sms ;)

Pozdrawiam... K

Oceń recenzje

Ocena ogólna [8.6]
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Fabuła
8
Język i styl
9
Poprawność zapisu
9

Komentarz autora

Dotrzymujesz slowa. To sie chwali. do tego robisz w swoj nietypowy, bardzo przyjemny, zeby nie powiedziec magiczny sposob. Cyba kazdy czeka na Twoja recenzje. Dziekuje za przemile odwiedziny :)


2013-08-05 23:55:39
Trzy listy

Mam słabość do listów i przeogromny sentyment, sama kiedyś wiele z nich rozpoczynałam słowami "Kochany" (cieszę się, że miałam więcej szczęścia niż Twoja bohaterka). 

To smutne, tak czytać o miłości, która się nie skończyła i o związku, który przetrwał tylko na papierze (i to w listach, nie akcie ślubu, chociaż sama nie wiem, co byłoby gorsze). Nie wiem, czemu on odszedł, ale tęsknota kobiety jest przeogromna. I nieco przerażająca, skoro całe dnie spędza z listami od ukochanego. Czyżby popadała w szaleństwo?

Jej słowa z drugiego listu przypominają mi bułhakowskie "Rękopisy nie płoną". I zgadzam się zarówno z Wolandem jak i kobietą z Twoich listów.

Mam nadzieję, że jej Kochany przeczyta listy od niej i być może odpisze. 

Oceń recenzje

Ocena ogólna [9.4]
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Fabuła
9
Język i styl
10
Poprawność zapisu
9

Komentarz autora

Czy lepiej żyć w nieświadomości i marzyć o idealnym związku, czy może lepiej doświadczyć i zobaczyć, że właśnie coś co nie jest bez wad może stać się idealne? nie rozwiązując zagdaki tej kobiety mimo, że jestem autorem moge wciąż się zastanawiać nad słusznością obu tych dróg

Pula nagród miesiąca:

528 340 Xpts

Więcej o konkursach...

Szukaj publikacji lub użytkowników:

Zaawansowana wyszukiwarka

Shoutbox

Zobacz więcej

Losowa statystyka

Nagrody wymienione za punkty: 12
Zobacz wszystkie

Chmura tagów

Nowi użytkownicy

Oceny bez recenzji

Wartość ocen

Oceniający

Fabuła
9
Język i styl
9
Poprawność zapisu
10
Fabuła
10
Język i styl
10
Poprawność zapisu
10